HA MOST SIETSZ TEDD AZ OLDALT A KEDVENCEK KÖZÉ, HOGY KÉSŐBB KÖNNYEN VISSZATALÁLJ!
Amit tudni érdemes a tápanyagokról az építőanyagokról
(Hogy egy kicsit képben legyél)
Nem akarok túl unalmas lenni, de ezeket a témákat meg kell említenem. Ígérem, nem fogom húzni, mint a rétest, rövid leszek. Ahogy említettem a házépítést sem kezdhetem a tetőnél.
Tápanyagok és építőanyagok.
Az élet fenntartásához, az új sejtek képzéséhez, továbbá a szervezet hő-és energiaellátásához szükséges anyagok részben szerves, részben szervetlen anyagok.
A sejteket felépítő főbb anyagok következők:
- –szénhidrátok,
- –zsírok,
- –fehérjék,
- –ásványi sók,
- –vitaminok,
- –víz,
- –oxigén.
Az oxigénen kívül ezek az anyagok a táplálékainkkal jutnak a szervezetünkbe.
Szervetlen anyagok:
- –víz,
- -ásványi sók.
Szervezetünk ezeket úgy használja fel, ahogyan a természetben előfordulnak.
Szerves anyagok:
- –fehérjék,
- –szénhidrátok,
- –zsírok.
Ezek felhasználásuk előtt az emésztőrendszeren keresztül lebomlanak, átalakulnak.
Ezeknek a funkciójukat 3 csoportba osztjuk:
1.Sejtépítők és energiaforrások:
- fehérjék,
- zsírok.
2.Hő és energiaforrásul szolgáló tápanyagok:
- szénhidrátok
- zsírok
3.Kizárólag sejtépítő anyagok:
- ásványi sók
- vitaminok
- víz
Még meg kell említenem a ballasztanyagokat,amelyek az emésztőrendszeren végighaladva nagyjából változatlanul ürülnek ki:
- szaruanyagok,
- cellulóz stb.
4 Fehérjék:
Másnevén proteinek, igen bonyolult felépítésű, nagy molekulasúlyú anyagok. Két fajtája van:
- egyszerű fehérjék,
- összetett fehérjék.
Ebbe nem bonyolódok bele ,elég annyit tudnunk, hogy a gazdag állati eredetű fehérjéket a tej, hús, tojásból, a növényi eredetű fehérjéket a bab, borsó stb. -ból vesszük magunkhoz. A normál táplálkozásban, az állati és növényi eredetű tápanyagoknak kb.50-50%-ban kell részt venniük.
5 Szénhidrátok:
Ezekről csak ennyit:
6 Szénhidrátokban gazdag ételek:
- cukor,
- gyümölcs,
- főzelékek,
- kenyér,
- burgonya stb.
7 Zsírok:
Lehetnek:
- telítettek,
- telítettlenek.
A zsírok, zsírsavakból és glicerinből épülnek fel. Arányuk meghatározza a zsírok jellegét (szilárdságát). Minden állati és növényi sejtben előfordulnak. Sok található belőlük az idegrendszerben ,a vérben, csontvelőben tojás sárgájában ,a tejben, a halikrában.
8 Ásványi sók:
Közülük legfontosabb a konyhasó, amelyből 10-12g a napi szükséglet.
Az átlagos vegyes étrend kellő mennyiségű kalciumot, káliumot magnéziumot és vasat tartalmaz.
Kiemelném a vas fontosságát:
A szervezet második leggyakrabban hiányzó eleme. A nem kielégítő vasfelvétel, vagy rossz vas felhasználás, vérszegénységet okoz. A tápanyagok oxidációja is igényli a vasat. Fontos szerepet játszik a máj méregtelenítő működésében.
Fokozott vasbevitelre van szükségük:
- –sportolóknak,
- –fogyókúrázóknak,
- –vegetáriánusoknak,
- –kismamáknak,
- --szoptatós anyukáknak,
6. --illetve a menstruálás időszakára is.
9 Víz:
Testünk 60-70%-a víz. A szervezet állandóan veszít folyadékot (vizelettel, széklettel, kilégzéssel, párolgással). Egy része az ételeinkből, de nagy része természetesen a napi vízbevitellel pótlódik. A szervezet napi vízigénye kb.0,5l/ kg.
|